perjantai 13. joulukuuta 2013

Varsinainen kodinhengetär

Tätä ei nyt ehkä pitäisi kertoa täällä kun kerran yritän tällaista leipomis/askartelublogia pitää. Mutta tässä jouluvalmisteluissa on tullut tehtyä pari sen luokan floppia ettei ole voinut kun nauraa!

Ensin viime viikolla hirveän innostuksen siivittämänä hommasin vesi-ilmapalloja, villalankaa ja liimaa ajatuksena puhaltaa vesi-ilmapallo, kieritellä ympäri lankaa ja sen jälkeen dipata liimassa, jolloin lopputuloksena olisi hienoja itse tehtyjä joulupalloja. How hard can it be? Turns out, pretty damn hard :D Lopputulos oli siis jotain niin surkuhupaisaa, että tekele muistutti jotain aivan muuta kuin joulukoristetta. Säästän teidät näyltä koska "koristeet" lensivät roskiin ennen kuin ehdin kissaa sanoa. Olisihan se pitänyt jo siinä vaiheessa arvata kun koitin pumpata vesi-ilmapalloista pallon muotoisia mutta sain aikaiseksi vain sellaisia suikuloita...

Seuraava katastrofi tapahtui eilen keittiön puolella. Olen jo kauan aikaa suunnitellut tekeväni jouluksi jotain itse tehtyjä herkkuja ja eilen päätin testata fudgea. Olin ostanut oikein glukoosisiirappiakin jotta saisin koostumuksesta juuri oikeanlaista. Ja kuinkas sitten kävikään; reseptissö luki, että siirappi/sokeriseosta täytyy kiehauttaa täydellä teholla 124 asteeseen. Kaivoin ensimmäistä kertaa käyttöön digitaalisen paistomittarini ja ei muuta kuin hommiin. Hyvin nopeasti alkoi seos porista sellaisella teholla, että savu ja höyry vaan nousivat. En kuitenkaan tajunnut siinä vaiheessa, että  voisi olla viisainta laskea tehoa koska olin niin keskittynyt ihmettelemään paistomittarini lämpölukemia - kaikkea -50 asteesta + 120 asteeseen!? Taisi tuo vesihöyry hieman haitata mittaria..

Niinhän siinä sitten kävi, että ensimmäinen erä paloi kauniisti kiinni parhaan kattilamme pohjaan ja vietin seuraavan tunnin hinkaten kattilaa kaikilla mahdollisilla välineillä puhtaaksi. Lopulta onnistuin Universal stone-ihmeaineen avulla.

En voinut jättää kokeilujani tuohon katastrofiin vaan kunhan seuraava mahdollisuus koitti tein seuraavan erän, tällä kertaa paria eri reseptiä mukaillen:

Valkosuklaafudge

1,5 dl sokería¨
1,5 dl kermaa
1 dl glukoosisiirappia
ripaus suolaa
40g voita
70 g valkosuklaata
1,5 dl ruokotomusokeria
2 rkl vettä

Paloittele suklaa.
Kaada sokeri, kerma, siirappi ja suola kattilaan. Kiehauta koko ajan sekoittaen ja laske sen jälkeen lämpötilaa. Anna kiehua hiljalleen noin 20 min. kunnes seos on 124 asteista. Voit testata onko massa valmista pudottamalla tipan lasilliseen kylmää vettä. Jos pisara jähmettyy, on seos valmista.
Ota kattila pois levyltä ja hämmennä massaan voi, suklaa ja tomusokeri/vesiseos. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun astiaan. Anna jäähtyä huoneenlämmössä muutama tunti ja leikkaa pieniksi paloiksi. Nosta kovettumaan jääkaappiin ja siirrä tiiviiseen rasiaan seuraavana päivänä.



Pakkasin huomista kavereiden luona vierailua varten pussiin fudgepaloja. Maku oli erittäin makea mutta hyvä, ulkonäössä tosin oli vielä parantamisen varaa.

Makoisaa viikonloppua!

1 kommentti:

  1. Tekevälle sattuu ja eihän sitä tiedä, mitä jostain mönkään menneestä jutusta saattaa vielä keksiä :)

    VastaaPoista