Täyte:
Sekoita munat ja sokeri hyvin. Lisää maito, kermaviili ja voisula. Sekoita leivinjauhe ja jauhot ja lisää seos nestepohjaan. Sekoita sen verran, että saat tasaisen taikinan. Levitä taikina vuokaan.
Pane raparperipalat tasaisesti taikinan pinnalle. Nypi käsin pehmeä voi, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi ja ripottele piirakan päälle. Paista kauniin ruskeaksi, 25–30 minuuttia.
Koska raparperia riittää edelleen yllinkyllin, kävimme illalla keräämässä kassillisen lisää ja edelleen varsia jäi reippaasti jäljelle. Ajattelin tehdä pari pellillista piirakkaa valmiiksi pakkaseen ristiäisiä varten mutta innostuin surffaamaan myös muita resepti-ideoita.
Raparperijuoma
Pese raparperit. Jätä kuoret, niin ne antavat mehulle väriä. Leikkaa
raparperitangot paloiksi. Pane raparperipalat, vesi, kanelitanko ja
tähtianis kattilaan. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Jäähdytä
juoma haaleaksi. Siivilöi seos huolellisesti, mielellään sideharson
läpi. Lisää kirkkaaseen juomaan sokeri sekä sitruunamehu ja sekoita,
kunnes sokeri on täysin liuennut. Kaada mehu puhtaisiin pulloihin ja
anna tekeytyä viileässä yön yli ennen tarjoilua. Lisää juomaan jääpaloja
ja mintun lehtiä ennen tarjoilua.
Raparperi-marenkitorttu
8 annosta
Pohja |
||||
125 g
voita
|
||||
2 1/2 dl
vehnäjauhoja
|
||||
2 rkl
sokeria
|
||||
1/2 tl
leivinjauhetta
|
||||
1/4 tl
suolaa
|
||||
1 rkl
vettä
|
||||
Täyte
|
||||
300 g
raparperia (5-6 dl raparperipaloja)
|
||||
1 dl
sokeria
|
||||
1/2 dl
vettä
|
||||
4 kpl
keltuaista
|
||||
3 rkl
maissitärkkelystä
|
||||
30 g voita
(2 rkl)
Nypi voi
ja kuivat aineet keskenään. Voit myös sekoittaa ne monitoimikoneessa
leikkuuterällä murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita
tasaiseksi.
Painele
taikina piirasvuokaan (Ø 28 cm) pohjalle ja reunoille. Älä voitele
piirasvuokaa. Anna taikinan jähmettyä vuokaan jääkaapissa vähintään puoli
tuntia ennen paistamista. Näin taikina ei valahda paistamisen aikana reunoilta.
Kuori ja
paloittele raparperit (Tarvitset 5–6 dl raparperipaloja). Keitä niitä
sokerilla maustetussa vedessä 5 minuuttia ilman kantta. Jäähdytä kylmässä
vesihauteessa.
Lisää
täytteen loput ainekset kattilaan ja vatkaa kierrevatkaimella tasaiseksi. Kuumenna
sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Jäähdytä.
Pistele
pohja haarukalla. Kypsennä 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 15
minuuttia.
Levitä
täyte pohjalle.
Valmista
marenki. Vaahdota valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa kovaksi vaahdoksi.
Lisää sokeri pienissä erissä edelleen vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes
marenkivaahto on kiiltävää.
Levitä
vaahto huolimattomasti raparperitäytteen päälle. Jatka paistamista uunin
toiseksi alimmalla tasolla noin 10 minuuttia, kunnes marenki on saanut hieman
väriä.
*Helpotat
työtä tekemällä tortun pohja ja täytteen edellisenä päivänä valmiiksi
jääkaappiin.
*Myös
marenkiin tarkoitetut valkuaiset säilyvät jääkaapissa erillisessä astiassa
kelmulla peitettynä.
|
Raparperi-kinuskikeksit
20 kpl
200 g voita
2 dl sokeria
1 dl kinuskikastiketta
4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
200 g raparperia
1 rkl perunajauhoja
Vaahdota
voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon kinuskikastike. Sekoita jauhot, hiutaleet ja
leivinjauhe keskenään ja vaivaa käsin taikinaan.
Viipaloi
raparperit ja sekoita joukkoon perunajauhot. Sekoita käsin taikinan joukkoon.
Pyörittele taikina hyvin jauhotetulla leikkuulaudalla noin 30 cm:n pituiseksi
tangoksi. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin ainakin tunniksi.
Viipaloi
taikina 20 palaan ja nostele viipaleet pellille leivinpaperin päälle.
Paista
raparperi-kinuskikeksejä 200-asteisen uunin keskitasolla 16–18 minuuttia.
Siirrä
keksit leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle jäähtymään.
Herkkujuttujen lomassa vinkkaan, että sinulle olisi haaste blogissani. :)
VastaaPoistaRaparperi-marenkitorttua tein itsekin tuossa jokunen aika sitten ja hyvää oli! :)
VastaaPoista